Metsoleiri Sonkajärvellä 2.-4.7.2021

Metsoleiri Sonkajärvellä 2.-4.7.2021

20.07.2021 15:15
Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujat ry. järjesti metsoleirin Sonkajärvellä 02.- 04.07. 2021 urheiluhallilla, joka oli tarkoitettu 7 – 15 vuotiaille nuorille. Leirin tarkoitus oli opastaa nuoria eränkäyntiin monin eritavoin. Leiri oli tänä korona-aikana hieman poikkeuksellinen siten että leirillä oltiin päivät mutta leiriläiset yöpyivät kotonaan.

 

Leirin päivät olivat täyteläiset ohjelman osalta ja mukana olleet olivat innolla mukana. Perjantaina aloitettiin avauspuheiden kera, josta siirryttiin  minkkiloukkujen tekoon ja leiriläiset valmistivat viisi minkkiloukkua. Oli kiva seurata miten vanhemmat leiriläiset opastivat nuorta kädestä pitäen. Loukkuihin tarvittavat verkot ja langat olivat valmisteltu ennalta, koska aika ei olisi riittänyt loukkujen tekoon alusta alkaen. Leirin päättäjäistilaisuudessa loukut arvottiin leiriläisten kesken.

Leiriläiset tekemässä minkkiloukkuja.
Leiriläiset tekemässä yhdessä tuumin minkkiloukkuja. Kuva Erkki Shemeikka.

 

Leiriläiset tekemässä minkkiloukkuja
Leiriläiset tekemässä minkkiloukkuja ohjaajien avustuksella. Kuva Erkki Shemeikka.

 

Leiriläisten tekemät valmiit minkkiloukut odottamassa arvontaa
Leiriläisten tekemät minkkiloukut odottamassa arvontaa.

 

Perjantaina oli vielä leiriläisillä tutustuminen metsästysaseisiin ja innostus oli kova ja ammuntaa pääsivät leiriläiset kokeilemaan päivän päätteeksi ilma-aseilla Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujien laitteilla tatamilla.

 

Lauantai oli retkipäivä joka tehtiin bussilla. Retken ensimmäinen kohde oli maastoon tehtävä riistapelto. Täällä kerrottiin riistapellon tekemisestä ja havainnollistettiin miten eri tavoin riistapelto voidaan kylvää ja lopuksi kevyesti äestää. Retkipäivä jatkui Jyrkän ruukille, jossa nuoret saivat keittää nokipannukahvit ja siellä oli syötäväksi makkarat ja salaattia sekä tuoreet pullat.  Täältä matkaa jatkettiin Hankalammen lintutornille. Kaikki kävivät kiikaroimassa ylhäällä lintuja, mutta tänä ajankohtana niitä ei monta nähty. Lintutornilta patikoitiin takaisin bussille ja jatkettiin matkaa Uuranholiin ja laskeuduttiin alas kanjoniin. Uuranholin mahtavat maisemat jäivät taakse ja jatkettiin laavulle kahvinkeittoon ja makkaranpaistoon. Täältä kun lähdettiin palautumaan kohden urheiluhallia ja leiriläiset pääsivät kotiin. Kaikki totesivat kotimatkalla tällä retkellä ei paleltanut eikä tullut nälkä, lämpöä oli kolmekymmentä astetta ja makkaroita jäi syömättä.

Leiriläiset retkipäivänä
Leiriläiset retkipäivänä. Kuva Erkki Shemeikka.

 

Sunnuntai oli leirin päätöspäivä joka aloitettiin luennolla koirista niiden hankkimisesta, kasvattamisesta, kouluttamisesta, kokeista ja näyttelyistä. Paikalle oli saatu hyvä kokoelma eri rotuisista metsästyskoirista joista omistajat kertoivat leiriläisille. Koira olivat lähellä leiriläisten sydäntä. Koirien esittelyn jälkeen saivat leiriläiset samoin kuin ohjaajat kuulla jousimetsästyksestä. Leiriläiset saivat tutustua metsästysjouseen ja nuoliin ihan kädessä pitäen.  Sonkajärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja esitti piirin jälkimatot ja opasti leiriläisille jälkien tunnistamista, josta siirryttiin  maittavan lounaan pariin. Lounaan jälkeen jatkettiin lintujen tunnistamiseen kuvien avulla. Päivä päätettiin tatamilla ilma-aseammunnoilla, jossa leiriläiset saivat ampua ilmahirveä, ilmaluodikkoa ja kokeilla myös EcoAims asetta.

Leirin päätteeksi juotiin kahvit ja siirryttiin päättäjäisiin. Päättäjäisissä luovutettiin RHY:n lahjoittama puukko nuorelle metsästäjän alulle, joka ei päässyt RHY:n kokoukseen. Myös SML Pohjois-Savon piiri muisti leirin järjestäjiä pienellä lahjalla. Näiden jälkeen jaettiin diplomit leiriläisille ja suoritettiin leiriläisten valmistamien loukkujen arvonta. Lopuksi otettiin vielä yhteiskuva leirillä olleista.

Leirin päätös.
Leirin päätös. Kuva Erkki Shemeikka.

Kiitos kaikille leirille osallistuneille nuorille ja leirin järjestämiseen osallistuneille aikuisille!