Hirvenjuoksu

Laji kehittynyt metsästäjien fyysisen kunnon ylläpitämiseksi metsästyskauden ulkopuolella. Hirvenjuoksu koostuu kolmesta osalajista; juoksu, etäisyyden arviointi ja ammunta, jotka pisteytetään. Maksimipistemäärä on 1200 pistellä, josta ammunnan voi kerätä 600 pistettä. Sekä arviointitehtävässä, että hiihdossa maksimipisteet ovat 300 pistettä.

Juoksumatka on 4-5 km.. Juoksupisteet määräytyvät aikaerosta sarjan nopeimpaan juoksijaan, joka saa 300 juoksupistettä. Asetta hirvenjuoksussa ei kanneta mukana, vaan ase säilytetään ampumapaikalla asetelineessä.

Etäisyyden arviointi on juoksumatkan alkupuoliskolla, jossa arvioidaan kaksi erillistä etäisyyttä suomalalaisen hirvikuvion päähän. Arvioitavien etäisyyksien on oltava 50 – 200 m välillä. Täysin oikea arviointitulos antaa täydet 300 pistettä ja jokainen virhemetri vähentää arviointipisteitä kahdella pisteellä.

Ammunta sijoittuu juoksumatkan jälkimmäiselle puoliskolle ja siinä ammutaan 10 laukausta seisten suomalaiseen hirvikuvioon. Ammuntatulos lasketaan kilpailun jälkeen ja ammuntapisteet kerrotaan 6:lla, jolloin saadaan ammuntapisteet. Aseena mestaruustason kilpailuissa käytetään hirvenmetsästyksen vaatimukset täyttäviä aseita, mutta pienemmissä, kuten seuratason kilpailuissa myös pienoiskiväärin käyttö on mahdollista.

Hirvenjuoksuviestissä kilpaillaan 3-4 henkisin seura- tai piirijoukkuein. Juoksumatka viestissä on 2-3 km. Arviointitehtäviä matkan varrella on yksi ja ammunnassa ammutaan viisi laukausta ammumahiihdon kaltaiseen tauluun. Yli 5 m arviointivirhe ja ohilaukaukset merkitsevät aina joukkueelle sakkokierroksia, jotka kukin kilpailija kiertää omalla osuudellaan.

Hirvenjuoksu sopii hyvin niin miehille, kun naisille ja ikäkään ei ole osallistumisen esteenä, sillä sarjoja on alle 16-vuotiaista yli 70-vuotiaille.